Indien kryllar av kreativitet

En stor nation. Sett till folkmängd, yta, filmindustri och musikindustri. Det vill säga, det som betyder något. Och idag fokuserar vi på det senare. Med ett så stort urval, är det lättare för oss västerlänningar utan kolla att stoppa huvudet i sanden och ignorera än att försöka orientera oss. Därför ska jag nu hjälpa er på traven med ett gäng musiktips från Indien.

Rahul Dev Burman är en av giganterna av alla kompositörer i Bollywood. Han har komponerat ändlöst många klassiker, och har bidragat starkt till musikalfilmen i Indien. Min favoritlåt heter Duniya mein logon ko, och kommer från filmen Apna Desh (1972).

C. Ramchandra är en annan favorit. Jag kan låta den otroligt svängiga och medryckande musiken tala för sig själv:

Ett sista omnämnande får låten Typewriter, tip, tip, tip som såg ljuset i Bombay Talkie (1970). Men framförallt har den nått framgång genom Wes Andersons film The Darjeeling Limited (2007).

Just det! Alla länkade låtar finns att tillgå på Spotify, för er som använder den tjänsten. Tilläggas bör att det är andra än kompositörerna som framträder med låtarna, vilket förklarar att andra står skrivna som artister på klippen/spotify.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s