You know what really grinds my gears #4 – Folk som gillar The Simpsons på fel sätt

the-simpsons-21-3

Låt mig börja med att säga att jag älskar The Simpsons. Eller, jag älskar i alla fall vad det en gång var. Serien är enligt mig superb mellan säsongerna 3-8. 9-15 är också bra, även om det finns bottennapp. Men efter säsong 15 går det spikrakt neråt. Säsong 16-21 är inte roliga. Det finns ingen humor. De verkar ha lagt fokusen på annat. Jag läste för ett långt tag sedan att skaparen Matt Groening hade sagt att han tyckte serien inte alls var på väg neråt då animationen är mycket bättre idag. Ja, fin självinsikt där, stupid. Är väl ingen som kollar på Simpsons och njuter av det för att karaktärerna rör sig naturligt, eller något sådant skit. Det är ju skämten man vill ha!

Men vilka skämt är då roliga? Jag ska hjälpa er, som den komikfascist jag är. Simpsons har redan från början blandat så kallad low-brow-humor med mer sofistikerade skämt och med lite allvarliga familjeteman däremellan. Det är väl så de har nått en så bred publik. Men i de senare säsongerna har man tagit bort de ”sofistikerade” skämten och kvar finns endast low-brow och familjeteman. Det är numera ungefär likvärdigt med serier som According to Jim, Hope & Faith och Full House.

Exempel på vad man kan gilla om man gillar The Simpsons på fel sätt: Ralph Wiggum.

7o6nak0s

Den sämsta karaktären i The Simpsons.

Det finns ju inget värre än att ha träffat en cool katt och sedan kolla upp deras facebook-sida och läsa: ‘Favoritserie: The Simpsons’. Ser ju bra ut. ‘Favoritcitat: ”My cat’s name is mittens” – Ralph Wiggum’. Aj, aj, aj. Då skäms man innerligt över att man precis har tyckt att den här personen var cool. Man hoppar snabbt in i duschen utan att ta av sig kläderna, låter vattnet rinna ner över en samtidigt som man gungar fram och tillbaka i fosterställning med ljuset släckt. Så skamsen borde man vara i alla fall. För Ralph Wiggum är en personifiering av vad som är fel med The Simpsons. Han är ju så knasig, tihihihihi. Fyfan, nej. Tacka vet jag den sockerknyckande engelsmannnen, Krustys xenofobiska stand-up, Homers night-terrors, Sideshow Bob som borgmästare etc etc.

Många av Simpsons biroller är semi-vassa som bäst. Ralph Wiggum är solklart sämst. Om man jämför honom med en annan allmänt dålig karaktär, The Comic Book Guy, så är skillnaden väsentlig. The Comic Book Guy är i alla fall stundtals rolig. Han har enstaka grejer som gör att man accepterar honom. Det har inte Ralph Wiggum. Eller i alla fall inte tillräckligt många.

Så, för att summera. Om du gillar Ralph Wiggum eller tycker att när Homer säger ”D’oh!” är det roligaste som finns… Då gillar du serien på fel sätt. Och jag tycker inte om dig.

Annonser

3 responses to “You know what really grinds my gears #4 – Folk som gillar The Simpsons på fel sätt

  1. skrattar o påminner om att du lärde dig engelska av the simpsons… fast de tidigare årgångarna då…

    Inga D’oh vid matbordet!

  2. Bra inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s