Hellofellowamerican granskar Uppdrag Granskning.

”Här blir det brutalt och våldsamt i Uppdrag Granskning härnäst.”

Så inleder påan inför Uppdrag Granskning, som ikväll handlade om MMA. Inslaget var förvånansvärt nyanserat. Jag brukar känna att när man gör en granskning i ett tv-program, då är det sågning på gång. Men det var inte så farligt.

Man få slå när någon ligger på marken, är huvudpoängen med kritiken. Vad man som oinsatt reporter inte riktigt förstår är att i mma är du inte försvarslös på rygg. Tvärtom är markkamp (speciellt Brasiliansk jiu-jitsu) något som alla tränar inom mma, just för att du ska kunna hantera att hamna på rygg.

Hjärnforskaren Martin Ingvar är med. Han tar en titt på när Chris Leben blir strypt. Det gillar han inte. Domaren märkte inte att han gav upp och stoppade för sent. Det händer. Men inte ofta. Snarare brukar konflikter uppstå då domaren bryter för tidigt. För han är instruerad att ta det säkra före det osäkra. Det uppmärksammade med den strypningen var att Chris Leben gav upp och domaren var på väg in för att bryta men ångrade sig då han inte var säker på det. Leben var tydligen inte tydlig nog när han gav upp och istället bröt domaren någon sekund senare då han var medvetslös. I en submissionsituation är det fighterns uppdrag att själv ge upp så att domaren kan bryta i tid. Vissa väljer att inte göra det. Exempelvis Phil Baroni har som image att han ”aldrig ger upp”. Han väljer, på grund av stolthet, att strypas ut hellre än att ge upp (inte alltid, bör tilläggas). Men så tänker inte många. Jag kan ärligt säga att det inte är vanligt förekommande med medvetslöshet i MMA. Domaren i Chris Leben-fallet, Yves Lavigne, är för övrigt starkt kritiserad bland fans; han anses vara inkompetent. Både för att han stoppar för tidigt och för sent, ironiskt nog.

Martin Ingvar kommer också med moraliska invändningar. Och jag förstår att han i egenskap av hjärnforskare har invändningar. Han försvarar förvånansvärt nog boxning genom att säga att i boxning så fortsätter man inte slå när någon är, vad han kallar, ”uppenbart knockad”. Skitsnack, rent ut sagt. 1.) Det gör man oftast inte i MMA 2.) Dessutom tror jag att det förekommer minst lika mycket i boxning. Credd till honom för att han inte tar vatten över huvudet och förespråkar att förbjuda sporten. Han säger att det är mycket han inte tycker om personligen, men att ingen vill ha ett samhälle där allt är förbjudet.

På Uppdrag Gransknings sida på svt.se kan ni läsa mer om mma och deras granskning.

Annonser

11 responses to “Hellofellowamerican granskar Uppdrag Granskning.

 1. MMA tål att diskuteras och man behöver inte vara hjärnforskare för att känna ett starkt obehag när ngn slår på en i underläge, bankar slag efter slag i skallen på personen.
  Men värst är signalen man ger till alla våldsverkare (och de är många idag och på många platser i samhället) som dagligen sparkar och slår på försvarslösa.
  MMA riskerar att stimulera och uppmuntra detta övervåld.
  Det är fegt och ojysst att slå eller sparka på liggande eller försvarslöst offer och det är ngt som samhället måste återinföra som moralkodex.
  Förr var det inte tal om att sparka eller slå på ngn som låg ned.
  Värt att tänka på.

  • Tjena Klasse.

   Moralbaguetten rycker det hårt i hos dig, märker jag. Det är ju klassiskt. Så klassiskt, faktiskt, att det passar sig bättre i 80-talets videovåldsdebatter. Är du Jan-Erik Wikström in disguise, månne? Nej du, jag bara skojar med dig och förstår din försiktighet. Men jag tycker att det är en grov överdrift att lägga skuld på sporten mma; det är att blicka åt lättare syndabockar. Istället för att tackla de verkliga problemen såsom utbildning och uppfostran. Det jag hoppas på är istället att mmas framskridande i Sverige ger en större respekt och förståelse för värdigt våld (det vill säga inom organiserade sportsammanhang). Men i och med att jag inte tror på att vi motvilligt tar in varenda intryck vi får som något positivt är det scenariot ungefär lika troligt som din tes (att mma skapar ett ”ok” för sparkar mot försvarslösa). Det vill säga, inte så värst.

 2. Tycker om att den dramatiska musiken kommer från filmen Gladiator. Tyckte att reportaget annars var ganska rättvis.

 3. Ja! Haha!

 4. (Listiga rävar)

 5. ”Det är fegt och ojysst att slå eller sparka på liggande eller försvarslöst offer och det är ngt som samhället måste återinföra som moralkodex.”
  Javisst. Det är ju exakt det som MMA står för. Varje träning går ut på att aldrig slå eller sparka på ett försvarslöst offer. Så fort någon ger upp slutar man slå eller strypa. Enkelt. Alla tycker således samma sak!
  Tränar du mma så lär du dig dessutom att inte bli ett försvarslöst offer!

 6. tycker också Martin Ingvar missar en viktig poäng i sin jämförelse med proffsboxning, nämligen det att proffsboxning (och många andra stående kampsporter) har räkning, vilket innebär att fighters kan knockas flera gånger under en match.

  för övrigt är det så att vid slag mot en som ligger är det ofta så att golvet agerar dämpande och stoppar huvudet från att röra sig på det sättet som det gör när man står upp. detta innebär att hjärnan inte träffar insidan av skallen på samma sätt.

 7. Läkarstudent och idrottare

  Som läkarstudent är jag förhållandevis väl förtrogen med effekterna av skadorna på våld mot bl.a. huvudet. (Den som vill se exempel kan googla på rättsmedicinska sajter.) Jag förstår inte hur man kan påstå att boxning skulle vara farligare än MMA, i nominalfallet; det är fullt möjligt att inom MMA krossa skallen på en motståndare med ett knä, eller till och med avrätta en motståndare som ligger med ett lämpligt slag eller spark; sådana tekniker lärs dessutom ut på många håll specifikt, t.ex. inom värnplikten i Sverige. Att försvara en sådan sport som MMA är rent sjukligt och jag tycker att de som förgiftar den allmänna debatten med pseudoargument – som bara än tydligare påvisar en sjuklig ”blodtörst” och våldshunger – skall rannsaka sig själva kritiskt. Beteendet är alltså direkt sjukligt.

  • Jag misstänker att du är ett troll men kan svara ändå.

   Börja inte med att säga att du ”inte kan förstå”. Det får dig att se dum i huvudet ut. Det är uppenbart att du inte har försökt förstå. Boxning lägger mycket mer fokus på huvudet än mma. MMA handlar inte om slag mot ansikte. Förstår du nu, dumfitta?

   Uppenbart att du inte har koll. Det idioter som du inte kan förstå är att defensiv markkamp är något som alla behärskar i MMA, annars har de ingen chans. Det är lika väsentligt som att kunna slå ett slag.

   Det är väldigt svårt att döda en likvärdig motståndare som försvarar sig, när det dessutom finns läkare, endast 3 ronder och domare som bryter.

   Beteendet är inte sjukligt. Det är sjukligt att vara så inskränkt som du är. Seriöst, hör du på dig själv? Det här brukar omnämnas som ”världens snabbast växande sport” i staterna. I Japan är det ännu större, utan att korrumpera ungdomen eller orsaka hjärnskador och dödsfall. I Sverige finns bland de hårdaste reglerna i hela mma-världen, för att garantera säkerheten. Det är inte sjukligt, det är en sport.

 8. Pingback: You know what really grinds my gears? #9 – När folk säger ”Jag kan inte förstå hur du kan tycka så” när man har en debatt. Då blir det ju bara pinsamt uppenbart att de inte lyssnar. « Hellofellowamerican

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s