Oprah Winfreys show är representativ för Amerikas syn på homosexuella?

Mitt det stora julstädet tog jag en paus och åt en bulle. Till det, avnjöt jag lite av Oprah på TV. Inslaget handlade om hundar som Oprah och andra i panelen räddat från ett härbärge. Hon rekommenderar andra att göra samma sak. Sedan började tala om sina respektive hundar. En kvinna i panelen har en cockerspaniel, vid namn Spencer, som hon påstår är både inkontinent och gay. Det skrattar alla gott åt. Oprah frågar då hur hon vet att hunden är gay. En stunds tystnad följer då hon inte har ett svar på frågan. En annan kvinna i panelen försöker rädda henne genom att utbrista ”Oh, you know!” samtidigt som hon nickar överdrivet. Skratten haglar. När skratten lagt sig frågar Oprah igen ”seriously, how do you know he is gay?” Hon får svaret:

”He is very girly. He is very girly.”

Oprah svarar med ”And you mean that in the best of ways”

”Of course!”, svarar kvinnan.

Hmm… Hunden har alltså inte ens en förkärlek för att sätta/bli satt av snubbhundar. Den beteer sig ”tjejigt”. Jag börjar tänka på min gamla hund Simba (må han vila i frid) som vid minst ett tillfälle blev mountad av en stor, stark hanhund. Det tyckte han var jätteroligt och han gjorde inga försök att skaka av den penetrerande superjätten. Borde inte det göra honom mer gay än den här Spencer, som bara ”beter sig tjejigt”? Och jag skulle inte kalla honom gay. Eller någon hund jag har träffat för den delen. Min erfarenhet av hundar är att de inte riktigt bryr sig om kön på samma sätt som oss människor. De har ingen gudsfruktan i kroppen som gör det fult (förmodar jag…), såsom man kan tänka att det ser ut i USA.

Man kan anta att felet den här hunden gör är att vara undergiven, töntig och lite feg. Vilket för de amerikanska panelen på Oprah är egenskaper som kvinnor besitter, och därmed också gay män. För gay män är ju män som är som kvinnor? För alla kvinnor är underlägsna män? Och alla gay män är undergivna och flamboyanta? Eller? Suck, att man alltid ska representera ett kön eller ett fack…

Gay män som bryter mot Oprah och hennes vänners stereotypiska bild.

Det är så talande för könshierarkin i det amerikanska samhället där rika, vita hetero män står längst upp på stegen. Kan inte någon som är en så stor förebild som Oprah, för en gångs skull, föregå med gott exempel? Hon är ju bilden utåt av en självständig stark kvinna för många. Hon borde ha mer vett i kroppen.

Annonser

Ett svar till “Oprah Winfreys show är representativ för Amerikas syn på homosexuella?

  1. socialasituationer

    USA är gay.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s